Tiny House project Amersfoort

Opdrachtgever CPO Mayor Domio

In 2022 zijn wij uitgekozen als projetleider, ontwerper en bouwer van het tiny house project aan de Curacaolaan in Amersfoort. Samen met de toekomstige bewoners en de gemeente Amersfoort hebben we nagedacht over de bouwkundige kaders, de duurzaamheidsambitie vertaald naar de praktijk en het projectontwerp uitgevoerd. Met de bewoners hebben we individuele ontwerptrajecten doorlopen en het hele vergunningstraject voor hen verzorgd. 

Eind 2022 zijn we met de bouw gestart van de zes woningen en half april 2023 hebben we de woningen geplaatst. Het is een project van 6 woningen voor een diverse groep bewoners, van alleenstaanden tot een gezin, jong en oud. Een vergunning voor 15 jaar. Een combinatie van woningen die voldoen aan permanent en tijdelijk bouwbesluit. 

Regie

Zowel de relatief korte doorlooptijd als het uiteindelijke resultaat bewijzen dat goede regie vanuit de gemeente én de betrokkenheid van een professionele partij vanaf het begin (wij) een hele goede keuze zijn. Het project is een mooi voorbeeld van natuurinclusieve bouw op een locatie waar weinig anders kan gebeuren. De woningen zijn allemaal individueel ontworpen maar passen toch goed bij elkaar als familie waardoor het een mooi en rustig beeld geeft. 

De ervaring die we tijdens dit project hebben opgedaan hebben we vertaald naar een visie document over kleinschalige woonprojecten. Deze is gratis te downloaden. Alle initiatiefgroepen, gemeenten en particulieren grondbezitters zijn ook van harte uitgenodigd om bij ons een keer een kijkje in de keuken te nemen. 

Documentaire

Van de bouw en het plaatsen is een mooie film gemaakt die een klein beetje beeld geeft van de voordelen van prefab bouw en de snelheid hoe een project gerealiseerd kan worden als je maar de juiste professionele partijen bij elkaar brengt.

Gemeente Amersfoort

In 2021 besloot de gemeente Amersfoort voor 15 jaar een gemeentelijke kavel beschikbaar te stellen voor zes tiny houses. Na een openbare inschrijving selecteerden wij een collectief dat de plannen voor de inrichting van deze kavel en het ontwerp van de huisjes verder mocht gaan uitwerken. Het collectief besloot Liberté Woodscapes in de arm te nemen om hen te begeleiden in dit traject. Vanuit de gemeente is de samenwerking met Liberté als zeer prettig, professional, open en opbouwend ervaren. De gemeentelijk ontwerper kwam samen met Liberté tot een optimale kavelinrichting en ontwerp van de huisjes, maar Liberté ontzorgde het collectief ook door de vergunningaanvragen op zich te nemen en het duurzaamheidsconcept uit te werken. Een partij die van vele markten thuis is en vanuit haar expertises daardoor voor de gemeente een prettige samenwerkingspartner was. De deskundigheid en creatieve geest van Liberté hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van het tiny houses project in Amersfoort. Sinds de zomer van 2023 staan er zes prachtige huisjes op de locatie die voldoen aan de kwaliteitseisen die wij vanuit de gemeente hadden gesteld, maar ook nog eens naadloos aansluiten op de woonwensen van de bewoners. Vanuit de gemeente kijken we terug op een mooi traject waarin we intensief hebben samengewerkt met het collectief en Liberté om tot ontwikkeling van deze tiny plek in Amersfoort te komen.
© 2024 Liberté Woodscapes - Alle rechten voorbehouden